Londra’daki King’s College’ta yapılan bilimsel bir çalışmada ortaya çıkan vücudun ne kadar iyi veya kötü yaşlandığını ölçen test sayesinde, ne zaman öleceğimizi tahmin etmek mümkün oldu.
Bu çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları, “biyolojik yaş”ın doğum tarihini kullanmaktan daha yararlı olduğunu iddia ediyor. 150 genin davranışlarını karşılaştırarak hücrelerdeki yaşlanma işaretlerini ele alan test sırasında başta 25-65 yaş arası sağlıklı ancak genel olarak hareketsiz yaşam tarzı olan deneklerdeki 54 bin farklı gen faaliyetini inceleyen uzmanlar, daha sonra bu sayıyı 150′ye düşürdü.
“Kiminin ölme ihtimalinin hiç olmadığını, kiminin ölme ihtimalinin yüzde 45 olduğunu gerçekten tahmin edebildik” açıklamasını yapan King’s College’tan Prof. Jamie Timmons, “Tüm dokularımızda sağlıklı yaşlanma işaretleri var ve bu işaretler yaşam süresi ve bilişsel zayıflamaya dair birçok konuda ipucu veriyor. Testle bireyin 40 yaşından sonra yaşlanırken ne kadar sağlıklı kalacağına dair bir rehber oluşturulabilir.” diyor.
Yaş ve sağlığın iki farklı olgu olduğunu vurgulayan araştırmacılar, yaşam tarzıyla ilgili seçimlerle biyolojik yaşınızı birleştirmenin daha doğru bir resim sunacağına inanıyor. Bütün günü koltukta geçirmek gibi bazı yaşam tarzı tercihlerinin sağlık için kötü olduğu düşünülse de, bu durumun aslında vücudun ne kadar hızla yaşlanacağını etkilemediği belirtiliyor.
Araştırmacılar testi İsveç’te 70 yaşındaki bir grup erkek üzerinde denerken, test sonucu kimlerin yavaş ya da çok çabuk yaşlandığını göstererek gelecek birkaç yıl içinde kimlerin öleceğinin tahmin edilebildiğini ifade ediyor.
Testin ilk olarak İngiltere’deki organ bağışlarında pilot uygulamalarla denenmesi planlanıyor. Böylece teknik olarak yaşlı ama biyolojik yaşları organ bağışı yapabilecek kadar genç olanlar belirlenebilecek.