Fransız şef Michel Laplenie yönetimindeki Sagittarius Vokal Topluluğu, soprano Çimen Seymen ve piyanist Jerfi Aji, 22 Haziran’da verecekleri konserle İzmirlilere muhteşem bir müzik ziyafeti sunacaklar.
Saat 21:30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek konserde, 20. yüzyılın Fransız ve Türk bestecilerinin eserleri yorumlanacak.
Yetenekli genç müzisyenlere uluslararası ustalarla çalışma olanağı sağlamayı, bilgi ve ufuklarını genişleterek profesyonelliğe geçiş yolunda evrensel bir tecrübe kazandırmayı amaçlayan İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), 29. Uluslararası İzmir Festivali’ni sıra dışı bir proje ile taçlandıracak.
‘Çağdaş Seslenişler’ A Kapella Vokal Müzik Projesi” konservatuar ses eğitimi almış, konser kariyerine yönelmek isteyen genç solistlere benzersiz bir olanak sunacak. Fransız koro şefi Michel Laplenie ve yönetimindeki Sagittarius Vokal Topluluğu’nun solistleri ile Soprano Çimen Seymen, projeye katılacak genç Türk solistlerle deneyimlerini paylaşacaktır. 20. Yüz yılın Fransız ve Türk bestecilerinin eserlerini, birlikte ortak armoni oluşturarak yorumlayacak, sanatçılar arasında kültürel bağlar kurulmasına ön ayak olacaktır.
13- 20 Haziran 2015 tarihleri arasında hayata geçirilecek proje, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 29. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında yapılacak konserle sonuçlandırılacak. Bu konser; Fransa’da müzik eğitimi almış iki büyük besteci, Ulvi Cemal Erkin ve Ahmet Adnan Saygun’un ve Fransız çağdaşları Maurice Ravel, Francis Poulenc’ in çok sesli vokal müzik eserlerini aynı sahnede buluşturarak, birbirinin çağdaşı bestecilerin birbirine seslenişlerini, çağımızın genç seslerinden duyuracak. Soprano ve eğitmen Çimen Seymen’in bir kreasyonu niteliğindeki konserde Ahmet Adnan Saygun’un yanı sıra çağdaşı Fransız bestecilerinin de az bilinen eserlerinin icraları da gerçekleştirilecek.
Fransa ve Türkiye arasındaki, çok eskiye dayanan kültür diyaloğunu, bu renkli müzik tablosu içinde bir kez daha gün yüzüne taşıyacak konser; genç Türk Solistlerin, uluslararası ilk sahne deneyimlerini, Avrupa’nın en köklü müzik topluluklarından biriyle aynı sahneyi paylaşarak kazanmalarını sağlayacak.
Konser programı şöyle olacak:
Reynaldo Hahn 1874-1947
Karma koro için eski üslupta iki madrigal (1907)
Vivons mignarde
En vous disant adieu
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 18 karma koro için Dağlardan Ovalardan (1939-45)
Aysem nerden geliyon
Francis Poulenc 1899-1963
Karma koro için Fransız halk şarkıları (1945)
Les tisserands
Ulvi Cemal Erkin 1906-1972
Karma koro için Altı Halk türküsünden (1945)
Yenge kızın bir tane
Francis Poulenc 1899-1963
Karma koro için Fransız halk şarkıları(1945)
C’est la petite fille du prince
Ulvi Cemal Erkin 1906-1972
Karma koro için on halk türküsünden (1963)
Sarıi Gelin
Dirvana
Francis Poulenc 1899-1963
Karma koro için Fransız halk şarkıları (1945)
Pilons l’orge
Maurice Ravel 1875-1937
Piyano için Pavane pour une infante défunte (1899)
Maurice Ravel 1875-1937
Soprano ve Piyano için beş Yunan halk şarkısı (1904-1906)
1: Chanson de la Mariée 2: Là -bas, vers l’église 3:Quel galant m’est comparable
4:Chanson des cueilleuses des lentisques 5: Tout gai!
Francis Poulenc 1899-1963
Karma koro için Fransız halk şarkıları (1945)
Ah mon beau laboureur
Ara
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Karma koro için Çoban Armağanı opus 7 (1933)
Sille türküsü
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Çoban Armağanı opus 7 (1933)
Eĝin Türküsü-Kevenk Yolu
Claude Debussy 1862-1918
Chansons de Charles d’Orléans (1908) karma koro
Quand j’ai ouy le tambourin
Maurice Ravel1875-1937
Karma koro için üç şarkıdan (1914-1915)
Trois beaux oiseaux de paradis
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 42 üç kadın sesi için koro (1935)
Duyuşlar I ve II
Francis Poulenc 1899-1963
Piyano için üç Novalettes (1927-28)
Novelette no 1
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 10 Piyano için İnci’nin kitabından (1934)
İnci
Ulvi Cemal Erkin 1906-1972
Ses ve piyano için altı halk türküsünden (1936)
Ayın On dördü
Gabriél Fauré 1845-1924
Paul Verlaine şiiri üzerine melodi opus 46 (1888)
Clair de lune
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 54 Erkek sesleri için koro (1974 )
Ağıt II opus 54
Solist: Erwin Aros, tenor
Francis Poulenc 1899-1963
Piyano için Improvisation no 13 la minör (1958)
Ahmed Adnan Saygun
Opus 10 Piyano için İnci’nin kitabından (1934)
Rüya
Claude Debussy 1862-1918
Chansons de Bilitis Pierre de Louys şiiri üzerine soprano ve piyano için üç melodiden (1897-98)
La Chevelure
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 48 Selahattin Batu sözleri üzerine
Soprano ve piyano için Dört ezgiden (1977)
Deniz yaklaşırken
Ahmed Adnan Saygun 1907-1991
Opus 22 karma koro için Bir Tutam Kekik (1943)
Kâtibim Varyasyonları
Michel Laplénie, orkestra ve koro şefi
Michel Laplénie, şarkıcılık üzerine bir kariyere yelken açmadan evvel keman ve Almanca öğretmenliği üzerine eğitim aldı. R.Strauss’un çalışmaları üzerine eğitim gördüğü Viyana’da iki sene yaşamasının ardından William Christie ile tanıştı ve Les Arts Florissants ve the Clément Janequin Ensemble gruplarının kurucu üyesi oldu. Barok çalışmaları üzerine birçok rekreasyonda yer alan sanatçı, 17. yüzyılın muhteşem Alman üstatlarından biri olan Heinrich Schütz’ün Latince isminden yola çıkarak 1986 yılında kendi vokal grubu Sagittarius’u kurdu ve icra ettiği müzikle alanındaki en seçkin müzisyenlerden biri haline geldi.
Sagittarius grubunun orkestra şefliği yapan Michel Laplénie, Avrupa Barok repertuarının zenginliğini keşfetti ve bu keşfiyle büyük beğeni topladı. Ağırlıklı olarak unutulmuş eserlerin yeniden ele alındığı birçok albüm piyasaya sürdü. Uluslararası eleştirmenler, kendine has ve cüretkâr sanatsal seçimleri ve ayrıca grubun sahne kalitesi sebebiyle gruptan devamlı olarak övgüyle bahsetti.
Michel Laplénie ağırlıklı olarak Fransız festivalleri olmak üzere Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, Polonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Ukrayna ve Suriye gibi ülkelerde düzenlenen festivallerde Sagittarius’a önderlik etmiş ve bilinmeyen başyapıtları anlayışlı dinleyicilerin huzurunda sergilemiştir.
Michel Laplénie halen en saygın müzik kuruluşlarının bazılarında ustalık sınıfları düzenlemekte ve Fransa’daki Périgord Noir Akademisi ve Scola Sagittariana’yı yönetmektedir. Sanatçı, Paris’te bulunan Conservatoire à Rayonnement Régional’ın “Erken Yaşta Müzik” bölümünde uzun yıllar ders verdi. Ayrıca Saintes’te bulunan Ensemble de l’Abbaye aux Dames (EVAD)’ ı yönetti.
Çimen Seymen, Soprano ve Müzikolog
İzmir doğumlu Çimen Seymen, müziğe dokuz yaşında piyano dersleri alarak başladı. Amerikan Kız Kolejinden mezun olduktan sonra müzik eğitimine devam etmek üzere Fransa’ya gitti. Paris VIII Üniversitesinden Müzikoloji doktorası ve aynı zamanda Versailles Konservatuarından Piyano diploması aldı. Opera repertuarı ve şan çalışmalarını Paris Yüksek Konservatuarı şan profesörü Rachel Yakar ile başlayıp, İngiltere’de Noelle Barker (Royal Academy of Music) ve Laura Sarti (Guildhall School of Music) ile ilerletti. Dünyaca ünlü şan pedagogu, çağdaş şan pedagojisine devrim getiren “Structur of Singing” yazarı Richard Miller ile Paris’te ses atölyelerine katıldı.
Aynı zamanda, Belçika’da Flander Opera Stüdyosunda Ünlü Contre-Tenor ve Orkestra şefi Rene Jacobs, Fransa’da Fondation Royaumont’da Gerard Lesne ve Guillemette Laurens ile yaptığı çalışmalar ise Barok müzik üzerine uzmanlaşmasını sağladı.
Profesyonel hayatına, ünlü orkestra ve koro şefi Philippe Herreweghe’in yönettigi La Chapelle Royale oda korosu ile ilk adımını atan Çimen Seymen, Fransa’nın bir çok Barok Ensemble ve vokal gurupları ile verdiği konserler sonucunda solist kariyere yöneldi. Ensemble Sagittarius ile Gustave Leonhardt’ın yönettimi altında Bach kantatları konseri, Skip Sempe’nin yönettiği Capriccio Stravagante ile Monteverdi konseri, Il Giardino Armonico topluluğu ile Milano Festivali gibi uzun seneler bir çok tanınmış barok müzik gurubunda yer alarak beğeni kazandı. Ünlü Fransız şef Jean-Claude Malgoire’ın yönettiği, Tourcoing Lirik Opera’sına katılan Çimen Seymen, Paris Champs-Elysees Tiyatrosu, Versailles Kraliyet Operası, Bordeaux, Monpellier, Avignon, Lozan, Monte-Carlo (…) Operalarında sahneye çıktı.
Konser ve sahne çalışmalarının yanı sıra, Çimen Seymen, Fransa’nın Montpellier Operasında yedi sezon boyunca gerçekleştirdiği gençlere yönelik başarılı ses yönetmenliği sonucunda, Avrupa Şan Profesörleri Sempozyumunda ses eğitimi üzerine konferans verdi.
İzmir Uluslararası Müzik Festivali’nde sunduğu Mitoloji ve Barok Kantatları, İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında “Avrupa ve Osmanlı Saraylarında Müzik”, İstanbul, İzmir ve Ankara Fransız Kültür merkezleri çerçevesinde gerçekleştirdiği konserler ile Türkiye’de tanınan ve beğeni kazanan Çimen Seymen’in Harmonia Mundi şirketince dağıtıma çıkan CD kaydı Goldberg Music Magazine tarafından 5 yıldız ile değerlendirildi. Fransız Barok müzik dergisi ise en orijinal Barok CD (Muse Baroque) olarak nitelendirdi.
Çimen Seymen, 2008 İstanbul ve İzmir Uluslararası Müzik Festivalleri’ne sanat yönetmenliğini yaptığı Müsennâ müzikli gösteri kreasyonu ile katıldı. Fransa’da Türkiye Kültür Mevsimi çerçevesinde Paris’in efsanevi Bouffes du Nord tiyatrosunda kapalı gişe oynayan bu gösteri Fransa’nın çeşitli şehirlerinde de aynı ilgi ile izlendi. Le Monde, Le Figaro, Les Echos gibi Fransa’nın ileri gelen basınından aldığı büyük övgü ile
2009-2010 yılı Türkiye mevsimi etkinlikleri arasında en başarılı müzik projesi olarak nitelendirildi. Müsennâ gösterisi Fransa’da Türkiye Mevsimi kapanış gecesi dolayısı ile Versailles Kraliyet Operası’nda, iki ülkenin bakanları huzurunda sahnelenmesi sonucunda ise ayakta alkışlandı.
Soprano Çimen Seymen, müzikoloji dalındaki araştırmalarından ve Fransa’daki müzik deneyimlerinden yola çıkarak Akdeniz medeniyetlerinin müzik etkileşimlerini konu alan yenilikçi projelere imza atıyor. İstanbul Notre Dame de Sion konser sezonu, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall konser sezonunda ve Gümüşlük Klasik müzik festivalinde sunduğu vokal oda müziği programları ile Türkiye’de beğeni almaya devam ediyor.
Fransız Kültür Bakanlığı 2011 yılında Çimen Seymen’i kültürel diyalog projelerindeki başarısı nedeniyle Chevalier des Arts et Lettres, Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanı ile ödüllendirdi.
Jerfi Aji, piyano
1976 İstanbul doğumlu Jerfi Aji, lisans eğitimini İTÜ Makina Fakültesi Tekstil Mühendisliği bölümünde, yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Piyanoya 5 yaşında Zeynep Aksoy Eğilmez’den aldığı özel derslerle başlayan Aji, çalışmalarına Hülya Ardıç ile devam etti. 1999-2001 yılları arasında İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) piyano çalışmalarını Devlet Sanatçısı Ayşegül Sarıca ile sürdürdü. 2006 yılında Johns Hopkins Üniversitesi Peabody Konservatuarı’na kabul edilen Aji, piyano alanında doktora çalışmalarını Marian Hahn ile tamamlayarak 2011 yılında mezun oldu. Bu kurumda öğrenciliği sırasında Opera Eşlikçiliği (Korrepetisyon) alanında çalışma bursu kazandı.
Leon Fleisher, Murray Perahia ve Jerome Rose’un ustalık sınıflarında çalan sanatçı, aralarında Thomas Hecht, Dimitry Rachmanov, Angela Cheng ve Ali Darmar’ın da bulunduğu birçok ünlü piyanist ve pedagog ile çalışma fırsatı buldu. 2005 yılında New York’ta düzenlenen “International Keyboard Institute and Festival”e ve Muncie, Indiana’da düzenlenen ARIA Uluslararası Yaz Akademisi’ne katıldı.
Jerfi Aji, yurtiçinde Süreyya Operası, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Akbank Sanat, Borusan Müzik Evi ve Fulya Sanat gibi salonlarda ve ABD’de çeşitli kültür merkezlerinde solo ve oda müziği konserleri verdi. 2011 yılında Peabody Konservatuarı tarafından piyano alanında verilen Frances M. Wentz Turner Anma Ödülü’ne layık görülen sanatçı 2014 yılında Doçent unvanına hak kazanmıştır. Aji, düzenli olarak verdiği konserlerin yanı sıra İTÜ-MİAM’da “20.Yüzyıl Piyano Edebiyatı”, “Müzik Teorisine Giriş”, “Form Analizi” ve “Oda Müziği” dersleri vermektedir.
Sagittarius Vokal Topluluğu
Michel Laplénie yeni repertuar keşfetme ve müzikal coşkusunu paylaşma gayesiyle 1986 yılında Sagittarius’u kurdu. Yüksek sanatsal standartları Topluluğu uluslararası çapta tanınmış, Barok performansıyla en önde gelen vokal gruplardan biri haline getirdi.
Sagittarius bitmek bilmeyen merakıyla birkaç sansasyonel opera prodüksiyonunda (Handel’s Alcina, Théâtre des Champs Elysées, Paris, Campra’s L’Europe Galante, Aix-en-Provence Festival, 1993…) yer aldı. Unutulmuş müzikal zenginliklere yeniden hayat veren Topluluk, Avrupa’nın en ünlü konser salonlarında ve en saygın uluslararası festivallerinde sahne aldı.
Sagittarius 5 ile 20 profesyonel şarkıcının ve enstrümantalistin eşlik ettiği solistlerden oluşan bir topluluktur. Topluluğun odaklandığı temel müzik Barok Dönem ve çağdaş Avrupa vokal müziğidir. Daha açık bir ifadeyle, isminin Latincesi Sagittarius olan Heinrich Schütz için duydukları özel bir ilgi ile 17. ve 18. yüzyıldaki Fransa ve Almanya’nın müziğini yansıtmaktır. Bu geniş repertuar, performanslarının içtenliği ve derinliğiyle büyük beğeni toplayan oldukça fazla miktarda albüm kaydının ortaya çıkmasını sağlamıştır.