Üniversiteye girişte yeni sistem
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç basın toplantısında, üniversiteye giriş sınavının yeni isminin “Yükseköğretim Kurumları Sınavı” (YKS) olacağını açıkladı.
Yeni sistem özünde mevcut sistemde olduğu gibi, merkezi yapılan bir sınavla puanların tespiti ve yerleştirmesi esaslarına dayanıyor. Ancak eskisinden farklı olarak artık öğrenciler, 18 yerine 5 puan türü üzerinden üniversite tercihlerini yapacak.
Mevcut halinde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) olarak bilinen, Nisan ayında yapılan ve nihai puana yüzde 40 etki eden sınav, yeni halinde “Temel Yetenek Testi” adı altında sadece Türkçe ve Matematik derslerinden sorular içerecek. Nihai puana olan yüzde 40 etkisi ise devam edecek.
Aynı gün iki sınav
Haziran ayına yapılan ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak bilinen sınavın da nihai puana olan yüzde 60 etkisi devam edecek, ancak YGS ve LYS arasındaki yaklaşık iki aylık zaman farkı, yeni sınav sisteminde olmayacak. Temel Yetenek Testi sabah, diğer sınav ise öğleden sonra tek bir gün içinde yapılacak.
Yeni sınav sisteminde baraj puanı da değişmedi. Temel Yetenek Testi puanı üzerinden 150 ve üzeri puan alanlar önlisans programlarına, 180 ve üzeri puanlar lisans programlarına yerleşebilecek.
Eski sistemde YGS-LYS puanları hesaplanırken tüm adayların liselerinden aldığı Orta Öğretim Başarı (OBP) puanları 0,12 ile çarpılarak ilgili YGS-LYS puanlarına eklenirdi. Bu uygulama yeni sistemde de devam edecek.
Eğitimciler, yeni sistemin temelde benzer esaslarla kurgulandığını ancak yapılan değişikliklerin hem olumlu ve olumsuz sonuçları olabileceğini söylüyor.