LÖSEV Başkanı Doktor Üstün Ezer, Türkiye’de ilik nakilleri için yılda ortalama 2 bin 500 hastanın sırada beklediğini söyledi.
LÖSEV Başkanı Doktor Üstün Ezer, Türkiye’de ilik nakilleri için bir bilgi bankası kurulması gerektiğine işaret ederek, yılda ortalama 2 bin 500 hastanın kemik iliği nakli için sırada beklediğini söyledi.
Üstün Ezer, ABD’de yayınlanan POSTA 212 gazetesinde yayımlanan mülakatında, bilgi bankası gibi çok temel bir eksikliğe rağmen LÖSEV’in lösemi tedavisinde yüzde 92 oranında başarıya ulaştığını belirtti. Ancak bir bilgi bankası kurulduğunda, organ nakli veya kemik iliği nakli bekleyen hastaların gecikmeden tedavi edilebileceği, yurt dışında umut arayışının son bulacağı ve sağlık alanında Türkiye için büyük bir aşama kaydedileceği de kaydediliyor.
İlik nakli için bilgi bankası kurulamamasının nedenleri konusuna değinen Ezer, şunları söyledi:
“Doğrusu nedenini anlamış değiliz. Çeşitli gerekçeler öne sürmek elbette mümkün. Ancak insana değer veren bir bakış açısıyla ele alınca, hiçbir mazeret insan yaşamından daha önemli ve öncelikli olamaz diye düşünüyorum. Üstelik artık bilgi bankası için gereken doku örneklemesinin yapılması eskisine göre çok kolaylaştı. Yanak mukozasından HLA denilen doku grubu örneği alınıp, bu bilgi depolandığında hastaların ölmesi diye bir sonuçla hemen hiç karşılaşmayacağız.”
LÖSEV Başkanına göre, vakıf olarak hazırladıkları bilgi bankası projesi ile 60 dolarlık bir test maliyeti ile 1 saat içinde 96 numunenin işlemlenmesi öngörülüyor. Böyle bir proje hayata geçirildiğinde ise, ilik nakli yanı sıra organ nakli bekleyen bütün hastalara umut ışığı doğacak.