Kayseri’deki Kültepe-Kaniş Karum ören yerinde gerçekleştirilen kazılar, Anadolu’da 4 bin sene önce kadınların bazı haklarının yazılı olarak varlığını meydana çıkarıyor.
Kayseri’deki Kültepe-Kaniş Karum ören yerinde Ankara Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından yapılan kazı çalışmaları neticesinde elde edilen bulgular, 4 bin yıl öncesinde kadın hakları, hukuk ya da ticaretin nasıl olduğuna ışık tutuyor.
MÖ 1950 – MÖ 1750 yıllarında Anadolu’nun göbeğinde yazılan Kültepe tabletleri arasında evlenme, boşanma, miras, nafaka ve evlat alma gibi aile içi hukukuyla alakalı belgeler bulunuyor. Asurlularla Anadolu halkının evlilikleri biterse boşanma karşılıklı anlaşma temeline dayanıyor. Tabletlerde ikinci bir eş almanın yasak olduğu, alındığı takdirde de erkeklerin para cezasına çarptırılacağı, boşanma durumunda her iki tarafın da hukuki hakları olduğu bilgisi yer alıyor.
Tabletlerde bulunan boşanma belgelerinde mal paylaşımı, miras ve nafaka konularına değiniliyor. Bir çiftin boşanma belgesinde, erkeğin kadına ekonomik yardım sağlayacağı sözünün verilmesi, kadın erkek eşitliğinin o yıllarda da varlığını kanıtlıyor.