Amazon ormanlarında 12.500 yıllık çizimler bulundu. Bilim insanlarını heyecanlandıran araştırmada “Sistin Şapeli kadar değerli” denilen bir keşfe imza atıldı…
Chiribiquete National Parkı, Serrania de la Lindosa bölgesinde yaklaşık sekiz mil uzunluğunda bir uçurumun üzerinde hayvanları ve insanları sergileyen on binlerce buz devri resmi bulundu.
12 bin 500 yıl önce yapıldığı tahmin edilen ve iyi bir durumda, yıpranmamış bir şekilde bulunan duvar çizimleri bilim dünyasını şaşkına çevirdi.
Kolombiyalı ve İngiliz bir bilim insanlarından oluşan araştırmacı bir grup, bulunan çizimlerle ilgili olarak “Bu resimler antik zamanların Sistin Şapeli kadar kıymetli” yorumunu yaptılar.
Resimlerde Mastodon ve palaeolama – (deve kuşu soyundan gelen bir tür ile balık, kaplumbağa, kertenkele, kuş) gibi buzul çağında soyu tükenmiş hayvanların tasvirlerinin bulunduğu ve buz devrinde yaşamış birçok canlı ile, insan figürünün işlendiği belirtildi.
Çizimlerin dünya tarihinde bugüne kadar rastlanan en kapsamlı ayrıntılar içeren çizimler olduğu söylendi. Çizimlerin çok büyük ölçekli olmasından dolayı da, nesiller boyu incelenebilecek bir kaynağa sahip olduğu açıklandı.
Kayıp ve antik bir medeniyetin izlerini taşıyor
Bilim insanları Amazon Ormanları’nda bulunan çizimlerin kaybolmuş antik bir medeniyete ait olduğunu söylediler.
Çizimlerde balık, kaplumbağa, kertenkele, kuş olduğunu söyleyen araştırma ekibi bazı çizimlerde de insanların el ele tutuştuğunu, dans eden figürleri gösteren şekiller olduğunu belirttiler. Keşfe katılan bir bilim insanı “Bir figürün kafasında kuş maskesi vardı” dedi.
İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde görevli Amazon ve Kolomb öncesi tarih konusunda uzman arkeolog Prof. Jose Iriate: “Burada on binlerce yıl öncesinden gelen, onlarca yüzlerce resimden bahsediyoruz. Onları kaydetmek nesiller alacak … Bunları gördüğümüzde çok etkilendik. Her köşede başka bir çizim var, o kadar güzel ve doğal ki, resimleri sırayla takip edip bir sonraki resme baktığınızda bunun bir at resmi olduğunu anlıyorsunuz. Örneğin buz devrinde yaşayan atların çok büyük suratları olurdu. Bu çizimlerde tüm bu ayrıntıları bulabiliyorsunuz” diye konuştu.
Araştırmacılar, bölgede keşfedilmeyi bekleyen daha çok sayıda çizim olabileceğini bildirdiler.
Kaynak: