Artık tam sezonu…
Yeşili ve kırmızısıyla, ekşisi ve tatlısıyla en tercih edilen meyvalar arasında olan elma, yine baştacı.
Ve bu değerli meyva elmanın, sağlığımız adına tam 40 faydası:
1-Öncelikle,elmanın verdiği enerji 100 gramda 54 kaloridir. Bu enerji yağdan değil, meyve şekeri ve organizma tarafından ağır olarak sindirilen şekerden gelmektedir.
2-Elmanın içerdiği diğer vitaminler ise B1, B2, PP, B5, B9, Provitamin A (karoten) ve E vitaminidir.
3-Diyetler için mükemmel bir seçenektir.
4-Çağın belalı hastalığı kanserden, kolesterole kadar birçok hastalığın gerek riskini azaltmada gerekse önlemede önemli rol üstlenir.
5-Öğle yemeğinden önce yendiğinde ya da kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır, yumuşatır, kabızlığı önler.
6-İçindeki petkin maddesi zararlı kolesterolü (LDL)’yi düşürürken, faydalı kolesterol (HDL) oranını yükseltir.
7-Dalağın kan yapmasını sağlar.
8-Bünyesindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.
9-Nefesi rahatlatır. Yapılan bazı araştırmalar, elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını göstermektedir.
10-Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir.
11-Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar.
12-Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar.
13-Isırarak yenirse, dişleri temizler ve diş etlerini güçlendirir.
14-Uykudan önce yenirse rahatlatır ve kolay uyumayı sağlar.
15-Yeşil, hafif ekşi olanları mide bulantılarını önler.
16-Düşük kalorili (50 kalori) olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler.
17-Ortasına biraz marmelat ekleyip fırında pişirildiğinde, rejim yapanların tatlı yeme isteğini giderir.
18- Isırarak yenirse dişleri temizler, diş etlerini güçlendirir.
19-Enerji verir.
20-Kalbi korur.
21-Annelerin gebelikleri sırasında tükettikleri yiyeceklerden, çocukların astıma yakalanmasında koruyucu etkiye sahip tek gıda elmadır.
Hamilelik sırasında annenin yediği elma, bebeği astımdan koruR.
22-Her gün bir elma kalp krizi riskini düşürür.
23-Yüksek tansiyona karşı birebirdir.
24-Eski Çin tıbbında elmanın ateş düşürücü olduğuna inanılır ve akciğerin ateşli hastalıklarında serinletici bir etkisi olduğu kabul edilir.
25- İçerdiği elma asidinin zararlı bazı bağırsak bakterilerinin üretimini frenlediği düşünülür.
26- İçinde bol C vitamini ve lifli proteinler bulunan elma, içerdiği flavinoidler sayesinde hücre ölümüne neden olan serbest radikal adlı kimyasallarla savaşır. Bu süreçte, kalp ve damar hastalıklarına yol açan kötü kolesterol azalırken, vücudu koruyan iyi kolesterol yükselişe geçer.
27- Elma, spor öncesinde tüketildiğinde enerji verir.Spor sırasında tüketildiğinde organizmaya çeşitli mineral ve vitaminler yükler. Sonrasında tüketildiğinde %85 oranındaki su içeriğiyle organizmanın ihtiyacı olan suyu tamamlayarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
28-Günlük olarak tüketilecek 3 adet elmanın 2 ayda yaklaşık %10 oranında kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
29-Artrit, tomatizmalar ve gut hastalıklarında çok yararlıdır.
30-Karaciğer kanseri, kalın barsak kanseri ve göğüs kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.
31- Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
32- Cilt dostudur, cilde parlaklık ve güzellik verir.
33- Baş ağrısı için idealdir.
34- Uykusuzluğa çaredir.
35- Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
36- İçerdiği potasyum (100 g’da 120-200 mg) zenginliği ve az sodyumdan (100 g’da 10 mg’dan az) ötürü dinlendirici özelliği vardır.
37-Elmadaki antioksidanlardan kaynaklı, nefes alma kapasitesinde artış sağlar.
38-Yüksek miktarda C vitaminine sahiptir. En fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesi en doğrusudur.
39- Beyin hastalıkları konusunda koruyucudur.
40-Günde bir elma yemek, sizi tüm hastalıklardan korur. İki elma yerseniz kalp ve damar hastalıklarından korunmuş olursunuz.