Chia tohumunun faydaları neler?
Daha çok Meksika ve Guatemala’da yetiştirilen ve Çiya tohumu olarak da adlandırılan Chia tohumunun pek çok yararı var. A, B, D ve E vitamini,demir, iyot, magnezyum, kükürt, manganez gibi mineraller ile linoleik asit içeren ve yüksek lif oranına sahip olan bu bitki doğal kan şekerini dengeler. Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı koruma sağlaması da chia tohumu faydaları arasındadır. Lif oranının yüksek olması nedeniyle sindirim sistemini de rahatlatır. Bağırsak yapısına fayda sağlar ve kolay dışkılamaya yardım eder. Bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterilerin büyümesini destekler.
Omega 3 yağ asitleri, alfa lineik asit bakımından zengin olması ve yapılan araştırmalar, kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırdığı meydana koymuştur. Özellikle meme kanseri ve rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlar.
Protein içeriği sebebiyle günlük protein ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda omega 3 içermesi sebebiyle de çokça tercih edilir. Balık ve et tüketmeyen kişiler için de balık ve et ürünlerinin yerini tutarak vücudun protein, omega3 yağ asidi ve bazı vitaminlerini karşılar. Aynı zamanda tok tutucu özelliği vardır. Acıkmayı önler. Bu nedenle chia tohumu tüketen kişilerin zayıflaması daha kolay olur.
Chia tohumları günlük kalsiyum ihtiyacının %18’ini karşılar. Kalsiyum kemik sağlığını, kemik gücünü ve kütlesini korumak için gereklidir. Kalsiyumun yanında bor, magnezyum, fosfor ve manganez de kemik ve kasları kuvvetlendirir. Diş yapısını ve diş sağlığını da korur.
Chia tohumunun günlük tüketilme miktarı 1-2 yemek kaşığı kadardır. Süt, yoğurt yada mısır gevreklerinin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi kahvaltıdan sonra da tüketilebilir.
Kahvaltılardan sonra bir bardak suya 1 yemek kaşığı atarak yarım saat bekletin. Daha sonra bu şekilde içebilirsiniz.
Düzenli olarak kronik bir rahatsızlığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak tüketmelisiniz. Çünkü chia tohumu bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.