Fonksiyonel gıdalar dünyada 1980’li yıllardan beri bilinen, gelişmiş ülkelerin birer devlet politikası olarak toplumlarının sağlıklarını korumak için geliştirdikleri, yüksek teknoloji ve Ar-Ge ile üretilmiş sağlıklı gıdalardır. Japonya’nın toplumun sağlığını korumak amacıyla uyguladığı bir fonksiyonel gıda programı söz konusudur.
Organik gıdanın bir üst versiyonu olarak bilinen Fonksiyonel Gıdalar; vücudun temel besin öğelerine olan ihtiyacı karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave faydalar sağlayan, böylelikle hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etkinlik gösteren gıdalardır.
Bazı besinler doğal olarak birtakım bileşenler içerir ve fiziksel veya zihinsel sağlığı iyileştirme potansiyeline sahiptirler. Fonksiyonel yiyecekler; günlük hayatta düzenli bir şekilde yediğimiz, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, biyolojik savunma mekanizmasını güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığınızı düzelten bileşenleri içeren yiyeceklerdir. Bilimsel etkileri kanıtlanan bu gıdalar, fonksiyonel diğer bir adı ile süper gıdalar olarak tanımlanır. Yapılan birçok çalışma bu yiyeceklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında, kan şekerini dengelediğini, kalp-damar rahatsızlıkları, diyabet, yüksek kan basıncı, Alzheimer, inflamasyon, mikrobiyal/ viral / parazitik enfeksiyonlar, sindirim sistemi gibi rahatsızlıklarda fayda sağladığını göstermiştir. Aynı zamanda vücutta oluşan oksidatif stresi azalttığı ve hücre yenilenmesini sağladığı için çeşitli kanserlere karşı koruyucudur.
Mor Ekmek nedir? İçeriğinde ne vardır?
Mor Ekmek fonksiyonel bir gıdadır. Doğada bulunan kırmızı & mor sebze ve meyve özlerinin yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırılıp una katılması ile üretilmektedir. İçeriğinde Yaban mersini, Ekşi karadut, Nar, Kırmızı soğan kabuğu, Vişne, Patlıcan, Böğürtlen özlerini bulunduran ve sağlığa faydalı binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. Bu nedenle üretilen unlu mamuller de mor bileşenlerce zenginleştirilmiş olduğu için mor renktedir. Sentetik herhangi bir kimyasal içermeyen, %100 doğal ve tamamen ülke kaynaklarıyla üretilen %100 yerli bir üründür.
Mor ekmeğin faydaları nelerdir?
Mor Ekmek doğal bir antioksidan kaynağıdır. Mor Ekmeğin içinde bulunan antosiyanin, antioksidan açısından en zengin flavonoidlerden biri olup; diğer besin öğeleri gibi vücutta depolanmaz aksine düzenleyici olarak görev yapar, serbest radikaller ile savaşır, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve organların daha rahat çalışabilmesine yardımcı olur. Obezite, diyabet ve kansere yakalanma riskini azaltan antosiyanin, kalp ve karaciğer için de detoks etkisi yaratır. Tüm mor gıdalar düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir. Enfeksiyonları önleyici özellikler taşır. Mor bileşenlerin tok tutucu özellikleri sayesinde daha dengeli beslenebilmek mümkündür. Düzenli kullanımda kan şekerini dengeler, yorgunluğu azaltır, zindelik verir.
Kimler Mor Ekmek tüketebilir? Günlük ne kadar tüketmeliyim?
Tüm mor gıdaları çocukluk çağından itibaren, sağlıklı yaşamı ve dengeli beslenmeyi benimseyen her yaştan birey güvenle kullanabilir.
Günlük kullanım dozu olarak üst sınır söz konusu değildir. Mor Ekmeğin 100 gramı 20 mg antosiyanin içermektedir. Bu sağlığımız açısından oldukça iyi bir orandır. Bu oranların belirlenmesinde Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA) verileri temel alınmıştır. Ne kadar tüketmeliyim diye düşünüyorsanız, dilediğiniz kadar tüketmede herhangi bir sorun yoktur. Mor bileşenleri ne kadar çok tüketebilirseniz sağlığınızın güçlendirilmesi de o kadar fazla olacaktır.
Gerçek Mor Ekmek nasıl anlaşılır?
Satın almış olduğunuz Mor Ekmeğin gerçek olup olmadığını anlamanız “limon testi” ile mümkündür. Doğal olan mor ekmeğe birkaç damla limon sıkıldığında ekmek anında renk değiştirir. Sahtesinin ise içerisinde kimyasal olduğu için rengi değişmeyecektir.
Satın almış olduğunuz Mor Ekmeği 1 hafta boyunca buzdolabında, 6 ay boyunca da derin dondurucu da saklayabilir; sonrasında aynı tazeliğinde tüketebilirsiniz.