Haber Müdürümüz Gök Türk Frig Vadisi’ndeki 14 milyon yıllık olduğu ileri sürülen tekerlek izlerini ziyaret etti…
Frigya’daki antik yerleşim yerlerini (Gordion, Pessinus, Midas) birbirine bağlayan ve bazı yerlerde derinliği 2-3 metreyi bulan görkemli antik yolları ile bilinen bu bölgedeki devasa oluklar ve izler nasıl oluştu?
Geçtiğimiz yıllarda Moskova Uluslararası Bağımsız Ekolojik-Politik Üniversitesi’ndeki Doğa Bilimleri Bilimsel Araştırma Merkezi direktörü Dr. Alexandr Koltypin, Afyon’daki Frig Vadisi’nde bulunan antik tarih izlerini incelemiş, ekibiyle yaptığı araştırmalar sonucunda izlerin 14 milyon yıllık dev arazi araçlarının tekerleklerine ait olduğunu iddia etmişti.
Bu izler nereden geliyor? izler “üstün zekâlı bir ırkın yaşadığı” döneme mi ait? Soruları bilim dünyasını harekete geçirdi.
Dr. Alexandr Koltypin’e göre dönemin insanlarını, toprakta ilerlemeyi sağlayabilecek arazi araçları icat etmiş olabilir. Koltypin, bu izlerin şu ana kadar literatüre geçmiş birçok araştırmayı kökten sarsacağını iddia etmişti.
dailymail.co.uk ise 14 MİLYON yıl önce, Türkiye topraklarında, ileri bir medeniyetin tankları mı sürüldü? Başlıklı haberinde, Rus akademisyenin, eski bir medeniyetin milyonlarca yıl önce Dünya genelinde devasa arazi araçlarını sürdüğünü ve izlerin bugün hala görünür olduğundan bahsediyor.
Dr. Koltypin’in iddiaları arasında bahsi geçen araçların yumuşak topraklarda, ıslak bir yüzeyde sürülmüş olma ihtimali de var.
Biz de bölgeyi sizler için ziyaret ettik . Seç Haber için Haber Müdürümüz Gök Türk iddiaların kaynağını görüntüledi ve konu ile ilgili uzmanların görüşünü aldı.
ODTÜ Jeoloji Bölümü Mezunu Tuğba Evin’e göre;
“Öncelikle genel bilgi olması açısından jeoloji de yaş ile ilgili hata payı yüksektir. O yüzden yaş hesabı yaparken jeolojik dönemlerden bahsederiz. Aşağıda ki zaman çizelgesini mutlaka görmüşsündür. En çok kullanılan zaman çizelgesi (bizde yaş +/- 1 milyon denir)
Daha basit anlatımla, 4 jeolojik sistem ve alt zaman aralıklarından oluşur. Türkiye daha çok üçüncü ve dördüncü zamanda meydana geldiği için genç ve hareketli bir kuşak üzerinde yer alır.
Bir bölgenin jeolojik yaşı 2 method kullanarak hesaplanır.
Göreceli yaşlandırma: Jeoloji prensipleri kullanılarak yapılır ve dönem belirlenir.
Mutlak Yaşlandırma: kütle spektrometresiyle ile ölçülen radyoaktif bozulma. Bu yöntemle yaş daha kesin hesaplanmaktadır.
Rus Jeolog Dr Alexander Koltypin büyük ihtimalle tekerlek olduğunu iddia ettiği izlerin yaşını hesaplamak için bu yöntemi kullanmış.
Frig vadisi, Miyosen döneminde (23,7 – 5,3 milyon yıl önce) şiddetli volkanik faaliyetlerin etkisi altında kalarak oluşmuştur.
Afyon Volkanitlerinin yaşı 15.5 ±0.2 ile 8.6 ±0.2 My arasında hesaplanmıştır. Bölgedeki lav ve tüf oluşumların yaşı 15.5 my (40Ar/39Ar yaş analizi) olarak hesaplanmıştır.
Frig vadisi ile ilgili çalışmaları biraz inceledim, ancak tekerlek izlerine dair bölgede çalışma yapılmamış. Video ve fotoğraflara bakılınca lav oluşumundan hemen sonra o izlerin oluştuğu kolaylıkla söylenebilinir.
Çok genel anlamda 14 milyon önceki devir Neojen Dönem ve bölüm ise Miyosen zamanına tekabül etmektedir. Yani tekerlek izlerinin bu döneme ait olması için kayaçların bu dönemden çok önce oluşması gerekmektedir.
Bölgeye bakıldığında ise Mesozoyik öncesi dönemde tamamlamış birimlerden oluşmaktadır. Yani tekerlek izleri(!) Rus Jeolog Dr Alexander Koltypin’in söylediği gibi 14 milyon yıl önce oluşmuş olabilir.
İzler tekerlek izleri mi bilmiyorum ama fotoğraflara ve videoya bakıldığında doğal olmadığı görülüyor.”
Aslında bu tür durumlar jeologlar tarafından iyi bilinmektedir, örneğin, dinozorların ayak izlerinin de benzer şekilde ‘doğal olarak korunduğu bilinir. Konuyla ilgili kapısını çaldığımız diğer bazı uzmanlara göre de, radyoaktif ve benzeri bazı ölçūmlerle daha ileri dönemlerde de yaş saptanabilir. Konuyla ilgili sahada araştırılma yapılması gerektiği konusunda hemfikirler.
Bize göre de, topraklarımızda bulunan ve dünya tarihine damga vuran, bu tür bölgelerin bilim insanları tarafından araştırılması konusunda daha fazla hassasiyet gösterilmeli. Geleceğimiz geçmişimizde gizlenmiş olabilir ve araştırmalar sonucu ortaya çıkacak gerçekler insanlık adına çok büyük gelişmelere sebep olabilir.
SEÇ HABER ÖZEL – GÖK TÜRK
***Bu yazı www.sechaber.com.tr için yazılmıştır. Bu yazının kaynak gösterilmeden kopyalanması ve kullanılması “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası“na göre suçtur.