Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi’nden (NAOJ) gökbilimciler, kütlesel bir nesne gibi görünen moleküler gaz akışlarının yaklaşık 20 ışıkyılı uzaklıkta sürüklenen bir karadeliğe işaret ettiğini kanıtladılar.
Gazın hareketlerinden yola çıkılınca, en zorlu kara delik türüne gidilebilecek alternatif bir yöntem bulunmuş olabilir.
Gökbilimciler, Submillimetre Array ( ALMA ) telsiz teleskopunu kullanarak, gazın hareketlerinden yola çıkarak bir ilke imza atmış bulunuyorlar.
Karadelikleri tespit etmek oldukça zordur. Çünkü herhangi bir elektromanyetik radyasyon yaymazlar.
Bugüne kadar elde edilen verilerde, Güneş’in kütlesinin yaklaşık 100 katı kadar büyüklükte kara deliklerin olduğunu biliyoruz; ve güneş kütlesinin yaklaşık 100.000 katından başlayan süper kütleli kara delikler olduğu da biliniyor.
Ancak her ne kadar 100 ila 100.000 güneş kütlesi arasında karadeliklerin varlığına dolaylı bir şekilde işaret eden kanıtlar olsa da, bunların varlığı henüz kesin bir şekilde doğrulanmadı.
Yani olağandışı büyüklükteki kara deliklerin var olduklarından emin değiliz.
Ancak son yapılan araştırmada işler biraz değişti: Daha önceki araştırmalardan farklı olarak, bu defa, gaz akışlarının şeklini ve hareketini temel alan ekip, nesnenin yaklaşık 32.000 Güneş kütlesine eşdeğer olduğu sonucuna vardı.
Astrofizikçi Shunya Takekawa; “Gerekten heyecanlandım. Çünkü gözlemlenebilen gaz kütlesinin yörüngesel hareketleri, içinde gizlenmiş bir kitlesel nesnenin varlığını gösterdi” diye konuştu.
Biliminsanlarına göre, bu keşif karadelik keşfetmek için yeni bir potansiyel yöntem olarak kabul ediliyor. Bu araştırma, etkin olmayan kara delikleri keşfetmenin yeni bir yönteminin olabileceğini de gösteriyor.
Gazın hareketinin yanı sıra, gazın yörüngenin iç kısmındaki iyonlaşması, bir noktada aktif kara deliklerde görülen fotoiyonizasyon, ayrışma şoku veya her ikisinin de gerçekleştiğini gösteriyor.
Araştırmacılara göre; yüksek hızdaki gazın yüksek çözünürlüklü gözlemlere yardım etmesi, kara delikler için aday sayısını artırma potansiyeline sahip olup, kara delikleri aramak için yeni bir bakış açısı sağlayabilir. ”
https://www.sciencealert.com