Atatürkçü Düşünce Derneği kurucularından Sosyoloji Profesörü Özer Ozankaya Atatürk’ün bilimsel anlayışı ile ilgili bilinmeyenleri anlatıyor. Ozankaya’ya göre, Atatürk’ün bilimsel bakış açısı aslında onun kişiliğini de oluşturmuş olan bir anlayıştır. “Sömürgecilik yeryüzünden kalkacak ve kardeşliğe dayalı bir düzen kurulacaktır” diyen Atatürk’ün bilime, akılcılığa ve çağdaşlığa verdiği önem tüm dünyaya dalga dalga yayılmış ve onun
Dönemine ve sonrasına damgasını vurmuş Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bilimsel yönü ile ilgili merak edilenleri Tufan Güven ile paylaşan Prof. Dr. Özer Ozankaya’nın çok değerli bilgileri bu videoda…Sakın kaçırmayın.
PROF. DR. ÖZER OZANKAYA KİMDİR?
1959’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirerek aynı fakültede Sosyoloji Asistanı oldu. ABD’de Syracuse Üniversitesi’nde yaptığı yayınlanmış
Y. Lisans tezi: “Türk ve Japon Çağdaşlaşma Deneyimlerinin Karşılaştırması”, 1964.
Yayınlanmış Doktora tezi: Üniversite Öğrencilerinin Siyasal Yönelimleri, 1966
Yayınlanmış Doçentlik tezi: Köyde Toplumsal Yapı ve Siyasal Kültür, 1970
Yayınlanmış Profesörlük tezi: Türk Devrimi ve Yüksek Öğretim Gençliği, 1978.
Siyasal Bilgiler Fakültesi dışında Ankara, Orta-Doğu, Anadolu, Bilkent, Yıldız Teknik, Çukurova, Doğu Akdeniz ve Osmangazi Üniversitelerinde de dersler vermiştir. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucularından olup 4. Genel Başkanlığını yapmıştır.
Öteki özgün yapıtları: Toplumbilim, Türkiye’de Laiklik, Cumhuriyet Çınarı, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti, Toplumbilim Terimleri Sözlüğü., Sosyalizmin Çöküşü Kapitalizmin Zaferi Değildir. İngilizce, Fransızca, Almanca ve Osmanlıca’dan birçok temel yapıtı da dilimize çevirerek yayınlamıştır.
Toplumbilimin kurucularından Emile Durkheim’ın tüm başlıca yapıtları ile, Karl Marx’ın ve Max Veber’in temel toplumbilimsel görüşlerini içeren kitapları Türkçeye çevirmiştir.
Atatürk’ün YURTTAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER kitabını (Atatürk’ün Demokrasi Dersleri) altbaşlığı ile günümüz Türkçesiyle yayınlamıştır.
NUTUK’tan yaptığı seçkiler kitap olarak yayınlandığı gibi, önce Müşfik Kenter, daha sonra Tiyatro Atelye oyuncuları tarafından sahnelenmiş, kitap olarak da basılmıştır.
Düşüncelerini Atatürkçü Düşünce Dergisi, Facebook ve değişik internet sitelerinde yayınlamaktadır.